NVGIC voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVGIC ledencontent.

10 mei 2023

Gouwe Handjes Cup: skills verbeteren en mooie prijzen winnen! - In gesprek met Carla Marres

Gouwe Handjes Cup: skills verbeteren en mooie prijzen winnen! - In gesprek met Carla Marres

Dit jaar vindt tijdens de Chirurgendagen 2023 Heel-Kundig! voor het eerst de NVGIC laparoscopie kampioenschappen voor aios plaats. Op de Expo staan 8 laparoscopieboxen klaar, waarop AIOS de hele dag de gelegenheid krijgen om de beste score neer te zetten. Aan het einde van de dag zullen per regio, de aios met de twee beste scores, een regio finale spelen. Carla Marres is één van de initiatiefnemers. Wij spraken haar.

Wat een leuk initiatief! Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?
We willen als NVGIC aios stimuleren meer op de laparoscopie trainers of boxen te gaan oefenen en daarmee hun laparoscopische vaardigheden te verbeteren” aldus Carla. Ze vervolgt: “En hoe kan dat voor aanstaande chirurgen nou beter dan door middel van een wedstrijd? In een aantal landen worden deze kampioenschappen al gehouden en ze zijn overal een groot succes!”

Hoe zien de kampioenschappen eruit?
Carla: “Tijdens de Chirurgendagen vinden de regio finales plaats. De winnaar van iedere regio krijgt een laparoscopiebox mee naar huis en kan zich een maand lang voorbereiden op de finale die gespeeld wordt op de Chirurgencup 24 juni.”

Hoe kunnen aios Heelkunde deelnemen aan de kampioenschappen?
“Alle aios kunnen mee doen! Gedurende de hele donderdag kan er door elke aios gespeeld worden op de laparoscopiebox van zijn of haar regio.” Vanaf de opening van het congres tot aan de finale om 18:15 uur hebben ze de tijd om de beste score neer te zetten. Voor alle jongere jaars (jaar 1-3) staat er een aparte box klaar, waar een speciale prijs te winnen is.” vertelt Carla.  

Tijdens de borrel vinden de finales plaats. Wat kunnen de winnaars verwachten en valt er ook iets te winnen?
“Tijdens de finales worden 7 korte finales worden gespeeld, voor iedere regio één. Per regio is de finale tussen de twee aios met de beste score. De finale wordt op een groot scherm geprojecteerd, voorzien van live commentaar.  We willen iedereen dan ook oproepen om tijdens de borrel de finale bij te wonen om je eigen aios aan te moedigen!” aldus Carla.

Ze vervolgt: “Op de Chirurgencup zal de landelijke winnaar behoudens natuurlijk punten voor je regio ook de ‘NVGIC Gouwe Handjes Cup’ winnen. Bovendien winnen de twee finalisten van die dag ook een geheel betaalde reis naar Oxford voor de AUGIS scientific meeting in september, waar ze ook mogen deelnemen aan de ‘Surgical Skills Competition’ van de UK.”

Maar ook voor minder ervaren AIOS valt er wat te winnen. Tijdens de Chirurgendagen zal er ook een laparoscopie box staan waar de hele dag alleen eerste tot derdejaars aios op mogen spelen. Carla: “De twee aios met de beste scores op deze box die dag winnen ook de reis naar Oxford en mogen daar ook deelnemen als ‘junior residents’.”

U kunt zich nog tot en met 14 mei online inschrijven voor de Chirurgendagen 2023: Heel-Kundig!